Melodikrysset är ett populärt svenskt radioprogram som kombinerar korsord med musikfrågor och det går ut på att lyssnarna ska identifiera olika låtar och musikartister och med hjälp av svaren försöka att fylla i ett korsord. I den här guiden så går vi igenom hur man kan rätta Melodikrysset och annan viktig och intressant information om Melodikrysset.

Rätta Melodikrysset

Så kan du rätta Melodikrysset

För att rätta Melodikrysset, finns det flera sätt att få tillgång till de korrekta svaren och se om du har fyllt i krysset korrekt:

Direktsändning på Sveriges Radio P4

Under livesändningen kan du lyssna och jämföra dina svar i realtid. Melodikrysset sänds varje lördag klockan 10:03 i Sveriges Radio P4. Om du är osäker på svaren kan programledaren ibland ge ledtrådar som kan hjälpa dig.

Sveriges Radios webbplats

På Sveriges Radios hemsida finns både tidigare och aktuella Melodikryss, tillsammans med facit som uppdateras efter sändningen. Besök Sveriges Radio Melodikrysset och klicka på aktuell vecka för att rätta dina svar.

Melodikryssets app och podd


Du kan också använda Sveriges Radios app, där Melodikrysset finns under avsnitt och spelas in så att du kan lyssna i efterhand. Appen kan ibland också ge möjlighet att lösa krysset digitalt.

Diskussionsforum och Facebook-grupper

Många Melodikryssentusiaster diskuterar svaren och hjälper varandra att lösa krysset i olika forum och Facebook-grupper. Här kan du både få hjälp och rätta dina svar tillsammans med andra som deltar.

Dessa alternativ gör det enkelt att följa med i Melodikrysset och se om dina svar stämmer, oavsett om du lyssnar live eller i efterhand.

Vad är Melodikrysset

Melodikrysset är ett radioprogram som sänds på Sveriges Radio P4 varje lördag klockan 10.03 och det går ut på att lyssnarna ska lösa ett korsord genom att gissa rätt på olika musikfrågor. Varje fråga i krysset är kopplad till en musikalisk upplevelse – det kan vara allt från en känd melodi till en sångtext eller en viss artist. Lyssnarna får höra musikklipp som leder dem till svaren, och dessa svar bildar tillsammans det färdiga krysset.

Syftet är både underhållning och allmänbildning inom musik, och Melodikrysset har blivit en tradition för många lyssnare i Sverige, som samlas varje vecka för att lösa krysset antingen ensam eller tillsammans med familj och vänner.

Går det att fuska på Melodikrysset

Att fuska i Melodikrysset är lite kontroversiellt eftersom krysset främst är avsett som ett trevligt och utmanande nöje för lyssnarna, men det finns sätt att få hjälp eller få reda på svaren om man kör fast. Här är några vanliga metoder som vissa använder för att få ledtrådar eller rätta sina svar:

Musikigenkänningsappar

Den populära appen Shazam som tillåter dig att identifiera musik som spelas är ett sätt att fuska på Melodikrysset, om man sätter på mikrofonen på appen Shazam medans en låt spelas så identifierar Shazam vad låten heter och vilken artist det är. 

Google-sökningar

Ett annat fusk på Melodikrysset är att man kan skriva låttexten i Googles sökruta så kommer ofta artisten och låten upp som första resultat i Googles sökresultat. 

Hur ofta kan man lyssna på melodikrysset?

Melodikrysset spelas varje lördag klockan 10.03 på Sveriges Radio P4. På Sveriges Radio Play-appen och webbsidan så kan man lyssna på både nya och tidigare avsnitt av Melodikrysset och dessutom få tillgång till facit och möjlighet att lösa Melodikrysset digitalt.

Vem är programledare för Melodikrysset?

Programledaren för Melodikrysset är Anders Eldeman. Han har lett programmet i många år och är känd för sin humoristiska och lättsamma stil som har gjort honom populär bland både nya och trogna lyssnare. Anders Eldeman har blivit en central del av Melodikrysset och har hjälpt till att göra det till ett av Sveriges mest långlivade och älskade radioprogram.

Vem ledde melodikrysset före Anders Eldeman?

Innan Anders Eldeman tog över Melodikrysset, leddes programmet av Bengt Haslum. Haslum var programledare från 1976 till 1985 och satte sin prägel på programmet under en tid när det etablerade sin nuvarande form. Efter honom tog en annan programledare vid, men det var Anders Eldeman som från 1996 tog över och har varit den mest långvariga och igenkännliga rösten för programmet.

Hur länge har melodikrysset funnits?

Melodikrysset har funnits sedan den 27 augusti 1965 och har sänts i över 50 år på Sveriges Radio. Programmet skapades som en kombination av musikfrågesport och korsord, där lyssnarna fyller i ett korsord baserat på frågor om musik. Sedan starten har det sänts på lördagsförmiddagar, och det har blivit en tradition för många svenskar att lyssna och lösa krysset tillsammans, antingen hemma eller på resande fot.

Programmet har vuxit i popularitet över åren och är idag ett av de mest långlivade programmen i Sveriges Radio.

Melodikrysset bricka

En Melodikrysset-bricka är ett fysiskt eller digitalt korsord där du kan fylla i svaren under programmet. Sveriges Radio erbjuder både en digital version och en utskrivbar PDF för dem som vill lösa krysset på papper. Varje vecka uppdateras sidan med den senaste brickan.

Melodikryssets historia

Melodikrysset är ett klassiskt radioprogram som har sänts på Sveriges Radio P4 sedan den 27 augusti 1965. Ursprungligen skapades programmet som ett lättsamt, musikbaserat korsord som kombinerade musikfrågesport med ett traditionellt korsord. Idén var att lyssnarna skulle kunna delta aktivt genom att lösa ett korsord baserat på musikfrågor, vilket då var ett unikt koncept.